Projektas “MRH Smart home”– pradžia

smart-home-1554290756ULT

Taigi, kaip atsirado pats sumanymas transformuoti mūsų paprastą namą į išmanųjį? Tai nebuvo taip, kad Mariukas pabudo vieną gražų rytą ir nusprendė iš dyko buvimo susikonstruoti sau įvairių gudrių daiktų žaidimo aikštelę. Taip, iniciatoriumi šio projekto buvau aš, bet kadangi tai imlus tiek laikui, tiek ir šeimos biudžetui dalykas, be Žmogučio pritarimo šis reikalas tikrai negalėjo startuoti.

Anksčiau į tokius dalykus aš labiau žiūrėjau kaip į “būtų gerai turėti”, bet ne kaip į būtinybę. Tačiau pernai man nutikę dalykai privertė iš naujo pavertinti tokią galimybę, nes buvo situacijų, kai būčiau išmainęs karūną, jei turėčiau, į galimybę nuotoliniu būdu išjungti šviesą ar užmesti akį telefone ar planšetėje kas vyksta su viena ar kita namų ūkio dalimi. Be to ir mūsų gyvenimo būdas, kai spontaniška vienos dienos išvyka neplanuotai virsta kelių dienų kelione, taip pat primygtinai bruka mintį, kad namo stebėjimas ir kai kurių komponentų valdymas per nuotolį yra privalomas.

Taigi, įvardijus priežastis, kodėl tai reikia padaryti, galima apibrėžti pagrindinį projekto tikslą, kuris parodytų, kaip mes suprantame kas yra išmanus namas.

Tad projekto tikslas – įdiegti namuose tiek aparatinę, tiek programinę įrangą, kuri leistų centralizuotai stebėti ir valdyti pagrindinius namų ūkio komponentus tiek lokaliai, tiek ir per nuotolį. Be to, tokia sistema turi sugebėti maksimaliai automatiškai reaguoti į įvairius įvykius be žmogaus įsikišimo, o tik jį informuojant. Tai yra programa maksimum, o dabar galima padėlioti iš ko ji susideda ir ką reikia padaryti, kad ją įgyvendinti:

Žemiau pavardinsiu kokias dalis ar sritis apima šis projektas:

  • Fizinė namo sauga – prieigos kontrolė, tiek aplinkos, tiek ir patalpų vidaus stebėjimas, judėjimo, asmenų ir automobiliu aptikimas bei informavimas..
  • Dūmų, smalkių, atviros ugnies ir vandens nuotėkio aptikimas, informavimas bei valdymas. Vargu ar bus diegiama automatinė ugnies gesinimo sistema, bet vandentiekio čiaupo užsukimas tikrai nesunkiai įgyvendinamas uždavinys.
  • Namo energetinių sąnaudų efektyvumo stebėjimas ir priemonės jo didinimui.
  • Gyvenamosios aplinkos kokybės kontrolė (temperatūra, drėgmė, kenksmingų dalelių kiekis ore ir pan.) bei priemonės tos kokybės užtikrinimui.
  • Šiaip visokie automatizuoti sprendimai, kurie paprasčiausiai didina gyvenimo komfortą ir džiaugsmą.

Paskutinis punktas yra for fun pagal fantazijas ir biudžeto galimybes, bet kiti, aukščiau išvardinti, yra privalomi.

O dabar, ką reikia padaryti, kad tas sritis paversti realybe:

  1. Pasirinkti platformą, kuri bus namo “smegenų centru”, t.y suformuluoti reikalavimus ir pasirinkti atitinkamą sprendimą, skirtą tokiems uždaviniams.
  2. Parinkti kompiuterinę įrangą, ant kurios ta platforma suksis.
  3. Pertvarkyti namų duomenų perdavimo tinklą pagal gerąsias saugumo praktikas, taikomas išmanių namų tinklams (tai apima ir tinklo įrangos parinkimą)
  4. Nustatyti standartus išmanių įrenginių komunikacijai, t.y kokiais atvejais koks protokolas(LAN, Wi-Fi, Zigbee, MQTT ir pan.) bus naudojamas. Pagal tai išsirinkti įrenginius ir jų programinę įranga, kuri maksimaliai integruotųsi su parinkta platforma.
  5. Nustatyti, kas bus tik kontroliuojama ir matuojama, o kas bus dar ir valdoma bei kaip valdoma (automatizacijos scenarijai pagal projekto sritis).
  6. Atrinkti ir ištestuoti įvairių grupių ir tipų įrenginius, vertinant jų funkcionalumą (įskaitant ir kai nedirba centrinė valdymo sistema), kokybę ir naudojimo patogumą ir priimtinumą.
  7. Pertvarkyti/atnaujinti langų, durų, dūmų ir kitus sensorius pagal 4 punkto standartus.
  8. Atnaujinti stebėjimo kamerų ūkį.
  9. Įdiegti valdymą balsu.

Gal čia ne vis darbai. Tai tikriausiai paaiškės projekto eigoje. I tikrai tai bus, nes tai mano pirmas tokio pobūdžio projektas. Kai kurie punktai bus įgyvendinami atskirai, o kai kurie kompleksiškai su kitais. Bet kokiu atveju, jei turite įžvalgų ar pasiūlymų, galite drąsiai rašyti komentaruose.

Be to, kai kurie sprendimai jau padaryti ir įgyvendinti. Vieni jau galutinėje PROD stadijoje, kiti jau, galima sakyti Pre-PROD, kiti dar tik testuojami. Bet tikrai apie visus juos papasakosiu.

Tai tiek šiam kartui. Kitame įraše bus apie reikalavimus platformai ir ką aš išsirinkau bei įdiegiau.

Įrašo “Projektas “MRH Smart home”– pradžia” komentarų: 1

  1. Sveikas. Matau kad labai gerą temą palietei. Įdėmiai stebesime jūsų progresą nes tikrai aktualu tampa bandant derinti kelionių aistrą.

    Paspaudė "Patinka": 1 person

Parašykite komentarą