Projektas “MRH Smart home”– platforma

Home Assistant

Jau tikrai iš paveikslėlio supratote, ką pasirinkau kaip pagrindinę mūsų išmanaus namo sistemą.

Home Assistant – tai atviro kodo sistema, visiškai nemokama, turi puikų tiek jos kūrėjų, tiek bendruomenės palaikymą. Joje yra +2500 įvairių integracijų su įvairių gamintojų įranga. Praktiškai visais atvejais tos integracijos dirba lokaliai ,net jai įrangos kūrėjai tai kūrė savo debesijos paslaugai.

Kitas aspektas, kuris nulėmė mano pasirinkimą – tu esi tos sistemos administratorius, valytojas, kuris gali lįsti gilyn į sistemą, modifikuoti jos konfigūraciją ne tik naudotojo sąsajos lygyje, bet ir tiesiogiai keičiant konfigūracijų failus.

Be to, sistema gali būti diegiama praktiškai ant bet kokios įrangos, kuri tenkina rekomenduojamus greitaveikos reikalavimus. Galima diegti tiesiog į pliką geležį, t.y diegiama tiesiai į HDD su nuosava OS, galima diegti kaip virtualų serverį arba kaip konteinerį. Tai tikrai didelis privalumas palyginus su tuo, kad kitos populiarios platformos kaip, pvz., Google Home, Alexa, Apple Home Kit, Samsung Smart Things, reikalauja specializuotų stotelių ar konsolių įsigijimo. Tačiau tai tėra tik galiniai platformos įrenginiai, kurie prijungia jūsų būsto išmanių įrenginių ūkį prie savo debesies, kur ir glūdi visa valdymo platforma, kuri valdo jūsų įrenginius. Jūs esate tik naudotojas, kuris dar gali sukurti tam tikrus automatizavimo scenarijus, jei tai leidžia pati platforma. Bet pati platforma jums yra juoda dėžė, kuri daro su jūsų pateikta informacija ir įrenginiais ką tik užsigeidžia jos kūrėjai ir valdytojai. Ar jūs patikėtumėte valdyti jūsų šeimos automobilį visiškai nepažįstamam vairuotojui? Integracijoms su įvairių gamintojų įrenginiais dažniausiai taip reikia tų gamintojų stotelių ir komunikacija dažnai vyksta per debesį. Praktiškai tokių ekosistemų darbas, integracijos reikalauja pastovaus interneto ryšio. Šiam dingus kai kas nustoja veikti, jei integracija nėra lokali. Be to, toks tarpininkų egzistavimas lemia signalų vėlinimą ir tai kartai matoma plika akimi, pvz., šviesos jungiklio įjungimas – išjungimas kas jau bent mane žiauriai erzina. Tad maksimaliai lokalus sistemos komunikavimas su įrenginiais, mano požiūriu, yra privalomas.

Tai nereiškia, kad cloud based sistemos yra blogos. Juos eiliniam naudotojui yra patrauklios tuo, kad turi gan lengvai perprantamas naudotojo sąsajas, paprastą palaikomų įrenginių integraciją. Tad, jei nesinori gilintis į sistemos logiką, jos veikimą, konfigūravimą, nelabai jaudina privatumo klausimai, tai irgi kelias, kuris leidžia gan greitai pasiekti tam tikrą rezultatą.

O ar tai reiškia, kad tokios sistemos praktiškai neprieinamos paprastam naudotojui, kuris yra tik kelio pradžioje? Tikrai ne. Galima įsigyti įrangą su jau įdiegta sistema, kurią tereikia pajungti į namų tinklą ir atlikti pradinius nustatymus.Tačiau tai tik mokymosi kelio pradžia, nes sistemos lankstumas reikalauja tam tikro lygio žinių ir įgūdžių. Laimei, Home Assistant, jo integracijos, priedai dažnai yra neblogai aprašyti. Be to, pilna video kaip realizuoti vieną ar kitą sprendimą. Tad tikrai net ir visiškam naujokui nereikia aklai klaidžioti tamsiame miške.

Tad tiek apie pasirinką platformą, Kitas įrašas bus įrangą, ant kurios aš paleidau sistemą bei ką aš ruošiuosi su ja daryti.

Parašykite komentarą